Links
Nascholing
Aan de Open Universiteit geven Pieter de Bruijn en Eline Huiberts diverse cursussen die verwant zijn aan de verdere activiteiten van het meesterschapsteam cultuureducatie.
MOOC – Cultureel Erfgoed
Deze gratis online cursus gaat over het begrip ‘cultureel erfgoed’ en ontwikkelingen in het erfgoedveld in heden en verleden. Ook de organisatie van de erfgoedzorg in Nederland komt aan bod.
Webinar – Prikkelend erfgoed, navigeren tussen ‘wij’ en ‘zij’
In 2020 verzorgde het meesterschapsteam een webinar over hoe aan de hand van erfgoed recht kan worden gedaan aan meerdere perspectieven. Een opname van dit webinar is online terug te kijken.
Cursus – Belangen van erfgoed
In deze cursus, ontwikkeld in samenwerking met de Reinwardt Academie, maak je uitgebreid kennis met de betekenissen van het begrip erfgoed in theorie en praktijk. Daarnaast kom je meer te weten over het behoud van materieel erfgoed, de relatie tussen erfgoed en identiteit, en de commerciële dimensies van erfgoed. Aan de hand van concrete casussen in Nederland, België en elders in de wereld bestudeer je de diverse belangen rond cultureel erfgoed.
Focusprogramma – Digitale transities in cultureel erfgoed
De culturele erfgoedsector staat voor een grote digitaliseringsopgave. Technologische ontwikkelingen bieden nieuwe kansen voor beheer, behoud en presentatie van collecties, maar zorgen ook voor allerlei uitdagingen. In dit focusprogramma duik je dieper in de vele facetten van de digitale transities in cultureel erfgoed.
Externe organisaties
Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie Amateurkunst (LKCA)
Het LKCA ondersteunt professionals en bestuurders die werkzaam zijn op het gebied van cultuureducatie of cultuurparticipatie. Het instituut organiseert regelmatig bijeenkomsten voor diverse doelgroepen over cultuureducatie in de brede zin van het woord. De website bevat onder andere een overzicht van het nieuws en informatie over kunst en cultuur in het schoolcurriculum.
Evi 2.0
Evi is een instrument voor de evaluatie van cultuureducatie op basisscholen in Nederland, ontwikkeld op initiatief van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA). Diverse fungeren als ‘kennispartner’ om de data die dit oplevert te analyseren. Namens de Open Universiteit is Pieter de Bruijn bij dit project betrokken. Meer informatie op de website van Evi 2.0.
Platform WO2
De netwerkorganisatie waarin het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, Netwerk Oorlogsbronnen, de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45, de Oorlogsgravenstichting, de Stichting Liberation Route Europe en het Nationaal Comité 4 en 5 mei samenwerken. Middels de website wil het Platform WO2 de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend houden voor toekomstige generaties.
SLO – Kunst en cultuur
De website van SLO bevat alle informatie over de plaats en inhoud van de kunst- en cultuurvakken in het curriculum van het basis- en voortgezet onderwijs. Daarnaast is er diverse informatie te vinden, zoals visiedocumenten over kunst- en cultuuronderwijs en documenten die ondersteuning kunnen bieden bij het ontwikkelen van leerlijnen.
Reinwardt Academie
Als onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten biedt de Reinwardt Academie onderwijs aan dat studenten kennis bijbrengt aan de hand van actuele erfgoedvraagstukken. Naast een bacheloropleiding Cultureel erfgoed, heeft de academie ook een Engelstalige masteropleiding Applied Museum & Heritage Studies.
Platform Faro
Op dit platform van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed kan iedereen die betrokken is bij cultureel erfgoed meepraten over het Verdrag van Faro en het proces naar ondertekening. Het Verdrag van Faro benadrukt de maatschappelijke en verbindende waarde van cultureel erfgoed, en het belang van betrokkenheid en deelname door de samenleving.